Ma temették el Somorján Tóth Károlyt, aki hosszú és nehéz betegség után hunyt el 57 éves korában.

 

1989-ben az egyik alapítója volt az első, a pártállamtól független szlovákiai politikai mozgalomnak, a Független Magyar Kezdeményezésnek. Az FMK, majd a Magyar Polgári Párt elnökeként, pártigazgatójaként pótolhatatlan szerepet játszott a szlovákiai magyar és az egész szlovákiai társadalom demokratikus átalakulásában. 1996-ban alapítója és 2014-ig igazgatója volt Fórum Kisebbségkutató Intézetnek.

 

Ondrej Dostál parlamenti képviselő (OKS, az SaS parlamenti frakciójának tagja) nemes gesztust tett, amikor egy perces néma megemlékezést javasolt ma a parlamenti ülésen Tóth Károly emlékére. A képviselő elmondása szerint a néma csendes megemlékezésről nem szoktak szavazni, most megtették. Kotleba pártja ellene szavazott, az SNS és a Smer néhány képviselője tartózkodott, a többség azonban támogatta.

 

 hirdetes_810x300  

 

A megemlékezést nem rögtön, hanem több javaslat háromnegyed órás vitája után tartották meg. A képviselő állítása szerint messze volt a perc a 60 másodperctől, a megemlékezés során az ĽSNS képviselői elhagyták az üléstermet.

 

Ondrej Dostál sajnálja, hogy nem sikerült Tóth Károlyra méltóságteljesebben megemlékezni, de mindenképp megérdemelte volna azért, amit a magyarok és a szlovákok szabadságáért és kapcsolatáért tett.

 

Körkép.sk
kép: dostal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!