Offshore cégben viselt vezető tisztséget uniós biztosi tevékenysége idején Neelie Kroes, és ezt elmulasztotta bejelenteni – írta a Süddeutsche Zeitung című német lap.

 

 

A lap az új kiszivárogtatásról közölt első összeállításában kiemelte: nem törvénysértő offshore vállalatot alapítani vagy vezetni, de nem ritkán adókerülésre, illegálisan szerzett jövedelem eltitkolására, törvénytelen üzletek elrejtésére használják az ilyen társaságokat, és a Panama-iratok néven ismert adatbázis, vagy éppen a Florida térségében fekvő atlanti-óceáni Bahama-szigetcsoportról szerzett fájlok és hasonló kiszivárogtatások révén le lehet leplezni közszereplők eltitkolt üzleteit.

 

Több ismert politikus is szerepel a Bahama-iratokban

 hirdetes_400x285  

 

A Bahama-iratokban is több volt vagy jelenlegi politikus szerepel, például Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter és Amber Rudd brit belügyminiszter. A Süddeutsche Zeitung elsőként a holland Neelie Kroes-ról készített összeállítást.

 

A jobboldali liberális VDD volt politikusa 2004-től 2014-ig volt a brüsszeli Európai Bizottság tagja, dolgozott versenyjogi biztosként, majd a digitális ügyekért felelős uniós biztosi tisztséget töltötte be.

 

A Bahama-iratok alapján 2000-től 2009-ig igazgató volt a Mint Holdings Ltd. nevű cégnél, és ezt nem hozta nyilvánosságra, pedig a brüsszeli bizottság tagjaként valamennyi üzleti érdekeltségéről nyilatkoznia kellett volna.

 

MTI/hu.euronews.com

Nyitókép: likesuccess.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!