Frissítve: 19:29

 

„Az ügyvéd már írja a feljelentést”, mondta ma a pozsonyi kormányellenes tüntetésen a 14 éves korában megerőszakolt Natália édesanyja. A feljelentést Erik Tomáš ellen teszi, aki Robert Fico kormányfő tanácsadója. 

 

Natálai édesanyja döntését azzal indokolta, hogy a kormányfő tanácsadója nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyet állítólag Natália írt a Joj televíziónak. A levél szerint a lány tagadja, hogy megerőszakolták volna, és azt írja, a galántai intézetben jobban érzi magát, mint édesanyjánál.

 

 hirdetes_300x300  

Az anya szerint lányát kényszerítették a levél megírására, Tomášnak pedig nem volt joga nyilvánosságra hozni azt – mivel nem ő látja el a gyermek jogi képviseletét.

 

Tomáš ugyanakkor állítja, hogy kapott felhatalmazást, mégpedig közvetlenül Natáliától.

 

A lányt sem édesanyja sem a sajtó nem láthatta még, így a levél hitelességét egyelőre nem lehet igazolni.

 

Peter Šufliarsky főügyész-helyettes úgy határozott, hogy a galántai Čistý deň intézet terapeutája által egy hétvégi házban leitatott és megerőszakolt három lány ügyénél az eljáró nyomozó és az ügyész idejekorán és törvényellenesen állította le a nyomozást.

 

Szerinte a nyomozó nem gyűjtött be minden bizonyítékot és nem kérdezett ki minden szemtanút. A nyomozás túlságosan hosszú ideig tartott annak ellenére, hogy kiskorú lányokról volt szó. Az ügyész is hibázott, mert a nyomozati anyag átolvasásánál szemet hunyt a hibák felett.

 

Az főügyészség ellenőrizte a szintén megerőszakolt 14 éves Natália ügyének nyomozati anyagát, de ezt a korábbi eljárást már nem nyitották meg újra, mert a lány édesanyja újabb feljelentést tett, így ennek alapján folytatják a vizsgálatot. Közben újabb bizonyítékok is előkerültek.

 

A főügyészség egyúttal minden kerületi ügyészséget felszólított, hogy 2017-ben két évre visszamenőleg adjanak le egy átfogó elemzést azokról az emberi jogokat sértő bűncselekmények vizsgálati folyamatáról, főleg azokról, amelyeknél az áldozat kiskorú gyermek volt.

 

RTVS, Aktuality.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!