A hatályos európai uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek feldolgozását az unió területén kívül – közölte kedden Brüsszelben Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője, akit Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bécsben elhangzott kijelentéséről kérdeztek újságírók. 

 

Líbia nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál, így nem kér sem Orbánból, sem az EU-ból

 

Orbán Viktor Bécsben egyebek közt arról beszélt, hogy Németország és Ausztria bajban van, miután több mint egymillió ember lépett a területükre illegálisan, és úgy vélte, arra kellene erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az embereket “kivigyék” az unió területéről.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszterelnök szorgalmazta Líbia stabilizálását és “egyben tartását”, úgy vélve, hogy ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a “gigantikus menekültvárost”, ahová el kellene vinni az Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

 

A líbiai egységkormány külügyminisztériuma kedden kiadott nyilatkozatában bírálta a miniszterelnök felvetését. A líbiai kormány egyebek között azt kérte, hogy Magyarország és az Európai Unió “ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor Líbia nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál”, valamint tartsák tiszteletben Líbia nemzeti függetlenségét és területi egységét.

 

Forrás: 24.hu

Nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!