Megjelent a komáromi Duna-híd kivitelezésének közbeszerzési felhívása - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Belföld

Megjelent a komáromi Duna-híd kivitelezésének közbeszerzési felhívása

Megjelent az új Duna-híd kivitelezésre kiírt közbeszerzési felhívás. Eredményes eljárás esetén a nyertes kivitelezővel 2016 decemberében szerződést kötnek és a munkálatok 2017 elején megkezdődhetnek – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kedden.

 

A társaság tájékoztatása szerint az új Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. Az átkelőn kétszer egy sávos főút, valamint kerékpárút és gyalogos járda vezet át. A létesítmény és a hozzá kapcsolódó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

 

A híd teljes hossza 600 méter, melyből a fő nyílás 252 méteres. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles, A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren található. A közvilágítás mellett a pilon és kábelek díszkivilágítást kapnak.

 

A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egy oldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja. A műtárgy 117 méterre magasodik majd a Duna fölé, a tartócölöpök 30-40 méter mélyen nyúlnak a földbe.

 

Magyarország és Szlovákia közös pályázatot nyújtott be a híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok uniós forrásból történő megvalósítására. A beruházás koordinátora Magyarország.

 

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenská správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásában valósul meg, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával.

 

Az SSC korábban közölte, hogy 2016 szeptember végén megkezdik a szlovák oldal kivitelezési munkálatait. A társaság tájékoztatása szerint a beruházás teljes költsége 117 millió euró. Az Európai Unió a beruházáshoz Magyarországnak 52,2 millió, míg Szlovákiának 47,6 millió euró támogatást biztosít.

 

MTI

Nyitókép: sziakormarom.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket