Az egyik Most-Hidas igazságügyi államtitkár, Mária Kolíková is kétszer sértett törvényt, mégis posztján maradhatott, miközben Igor Matovič (OĽaNO) ellenzéki képviselő mandátumáról a parlament szavazással dönt. A hírt először a Markíza televízió közölte.

 

Kolíková 2013-ban késve adta le vagyonnyilatkozatát, ami miatt pénzbírságot kapott. Csakhogy idén megint elkésett vele, ezért júniusban újabb pénzbírságot kapott – pedig a hatályos törvények értelmében elveszthette volna funkcióját.

 

A vagyonnyilatkozat kései leadása szintén sérti az alkotmánytörvényt, ami kimondja, hogy a második esetnél az illető megfosztható mandátumától, vagy posztjától.

 

 hirdetes_810x300  

A parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke, Martin Poliačik (SaS) szerint Kolíkovának nagy szerencséje volt, hogy a másodszori vétség vizsgálatánál senki sem vette észre, hogy nem az első esetről van szó.

 

Mindenesetre, a Most-Hidas államtitkár fellélegezhet, mivel a bizottság az ügyet nem veheti újra elő, ha már egyszer lezárta, így őt már nem fenyegeti a leváltás.

 

Igor Matovičot azonban igen. A parlament várhatóan szavazni fog mandátumának megvonásáról, mivel az ellenzéki képviselő másodszor mulasztotta el felfüggeszteni vállalkozói engedélyét, ami összeférhetetlen a parlamenti képviselői mandátummal. A bizottság az első esetért hat havi bírságot rótt ki rá.

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli képviselő szerint

 

„Tényleg abszurd lett volna megbüntetni Kolíkovát egy ilyen vétség miatt, (…) és talán [az eset] inspirálhatja a Smeres és a Most-Hidas kollégákat, hogy eltűnődjenek azon, valóban el akarják-e távolítani Matovičot a parlamentből”

 

Teraz.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!