2002-ben loptak el két képet az amszterdami Van Gogh Múzeumból, amelyet az olasz hatóságok hosszú nyomozás után találtak meg – számol be róla az origo.hu.

 

Az olasz rendőrség tájékoztatása szerint a képek egy olyan raktárból kerültek elő, amelyet a nápolyi maffia használt – írja a BBC. Az egyik festmény egy 1882-ben készült tengeri látkép, a másik pedig, amely 1884-ben készült, a neuneni templomot elhagyó református gyülekezetet ábrázolja, és Van Gogh az édesanyjának festette. 1885-ben, apja halála után átdolgozta a képet, így a festmény érzelmi értéke miatt is egyedülálló.

 

wiki
A gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot Forrás: origo.hu/Wikipedia/Van Gogh Museum

 

A Van Gogh Múzeum közleményében azt írják, hogy a képek a 14 éves távollét ellenére meglepően jó állapotban kerültek elő,és a szakértők minden kétséget kizáróan megállapították, hogy eredetiek. Azt nem tudják, hogy hogyan és hol tárolták őket, de feltételezések szerint nem megfelelő körülmények között. A festmények keretét eltávolították, és a tengeri látkép bal alsó sarka megsérült, de a másik kép egyelőre sértetlennek látszik.

 hirdetes_810x300  

 

 

A két képet a tetőn keresztül bejutva lopták el a 2002-ben a múzeum kiállítóteréből. A lopás komoly műtárgybiztonsági aggodalmakat vetett fel, mert a képek, amelyeket az állam kölcsönzött az intézménynek, nem voltak biztosítva.

 

origo.hu
borítókép: Wikipedia/Van Gogh Museum/Origo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!