Nemrég a NASA is bemutatta, hogy a globális felmelegedés szinte megállíthatatlannak tűnik, most pedig a szén-dioxid-koncentrációról derült ki: már tartósan a lélektani határ fölött van – írja a hvg.hu.

 

A NASA júliusban egy nagyon ijesztő ábrát mutatott a globális felmelegedésről, amely most már egyre gyorsabb és károsabb folyamattá vált. Erre az alábbi grafikonon látjuk az újabb bizonyítékot. Ez persze nem meglepő, hiszen idén nyáron már a minden emberi tevékenységtől távoli tisztalevegő-megfigyelő állomáson is mértek 400 milliomod térfogatrészt (ppm-et) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet.

fesf
forrás: hvg.hu / National Oceanic and Atmospheric Administration

 

A klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxid-koncentrációról kiderült: most már tartósan a 400 ppm-es lélektani határ felett van, Hawaii-on például már nem is volt olyan hónap 2016-ban, amikor ez alatt lett volna az érték. És ahogy az ábrán láthatjuk, az elmúlt 400 ezer évben sosem volt ilyen magas a szén-dioxid-koncentráció, amely meredeken ível felfelé, és most már tartósan 400 ppm felett van.

 

 hirdetes_810x300  

A tudósok szerint ha ez a trend marad, akkor szinte biztosra vehető, hogy 2050-re a Föld állatfajainak negyede kipusztul, 2100-ra pedig a tengerszint emelkedése miatt már 13 millió ember veszítheti el otthonát. Mindezek persze kiragadott példák, hiszen a teljes emberiséget veszélyezteti a globális felmelegedés. A szén-dioxid-koncentráció viszaszorítására egyébként van egy nagyon ígéretes módszer: Izlandon bebizonyították, hogy a szén-dioxid 95-98 százalékát kővé lehet alakítani.

 

hvg.hu
kép: bestofcafe.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!