Brit tudósok áttörő eredményről beszélnek. Azt állítják, sikerült elpusztítaniuk a HIV-vírust.

 

Brit orvosok a HIV-fertőzés „meggyógyításának” esetéről számoltak be. Egy új eljárás segítségével sikerült egy 44 éves férfi beteg véréből teljesen eltüntetni a vírust. A siker egyelőre csak egyszeri, most próbálják megismételni. Kérdés marad az is, hogy az eredmény végleges-e.

 

Mindenesetre a brit bejelntés jó hír a világon élő 40 millió HIV-fertőzött számára, akik eddig hiába várták a végleges gyógymódot. A HIV-ből kialakuló AIDS csak kezelhető, de nem szüntethető meg.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez egy a HIV-fertőzés gyógyításának első próbálkozásai közül. Dolgozunk a reális gyógymód lehetőségein. Ez óriási kihívás, de sikerült hatalmasat lépnünk előre [a gyógyítás terén]”

 

„Rúgd és öld”

 

Az antiretrovirális kezeléssel eddig a probléma a fokozatosság volt. A HIV-vírus, miután megfertőzte a testet, megtámadja az immunrendszert, konkrétan a T limfocita-fehérvésejteket, amelyeket a vírus önmaga terjesztésére kényszerít, és így további sejteket fertőz meg. Az antiretrovirális gyógyszerek megtalálják és deaktiválják a vírust terjesztő sejteket, de nem képesek megtalálni azt a fertőzött sejtet, ami még nem aktív.

 

Az új módszer, amivel a brit egyetemek (Oxford, Cambridgew, Imperial Collage London, stb.) kísérleteznek, az „rúgd és öld” nevet kapta. Ez egy kétfázisú eljárás. Az első fázisban egy speciális vakcinával felrázzák a beteg immunrendszerét, majd Vorinostat gyógyszert adnak be neki, ami aktivizálja („felrúgja”) a nyugvó fertőzött sejteket – és ezzel leleplezi őket.

 

A második fázisban közbelépnek a retrovirális gyógyszerek, amelyek így már képesek megtalálni a z összes fertőzött fehérvérsejtet, és elpusztítani őket a HIV-vel együtt.

 

HNonline.sk

Nyitókép: ibtmes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!