A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz szerint Olaszország és több más tagállam éveken belül elhagyhatja az eurozónát, és akkor a közös valuta és a német költségvetési-fegyelmi nyomás már kárára lesz az európai gazdaságnak.

 

„10 évig lesz még eurozóna, de kérdés, hogyan fog kinézni. Nem valószínű, hogy még mindig 19 tagból áll majd”

 

Nyilatkozta Stiglitz a Die Welt német napilapnak.

 

A neves közgazdász szerint Olaszországban az emberek csalódottak, és kezdik felismerni, hogy nem működik a közös valuta, az euró.

 hirdetes_300x300  

 

Stiglitz az eurót, a német megszorító intézkedéseket és az európai szolidaritás hiányát teszi felelőssé az EU gazdasági problémáiért, hozzátéve, hogy ő korábban azt javasolta, hogy Görögországot és Portugáliát zárják ki az euróövezetből.

 

A 2001-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott Stiglitz nem hisz abban, hogy az EU elég egységes tud lenni egy bankunió vagy egységes betétbiztosítási rendszer bevezetéséhez, de ha ezeket a változtatásokat nem vezetik be, a gazdasági mélyrepülés egyetlen kitörési pontja a valutaszakadás lesz, amely során két különböző pénznem jön majd létre: egy, amit az északi országok, egy amit a déli országok használnak majd.

 

Politico.eu

Nyitókép: Welt.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!