Sült cékla kecskesajttal, fehér babból készült saláta, halak és vad, nudli, fekete áfonya, szalonna, valamint mák. Ezek azok az ételek, amelyekre már ma készíthetik az ízlelőbimbóikat a EU tagországainak házelnökei, valamint az EP elnöke, Martin Schulz is.

 

Robert Fico és Andrej Kiska is részt vesznek a vacsorán

 

Az ünnepélyes vacsorára már ma este sor kerül a pozsonyi várban. A vendéglátó szerepébe a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Andrej Danko bújik, aki a parlament elnökei számára szervezett egy informális találkozót. A csütörtöki vacsorán a szlovák államfő, Andrej Kiska, valamint Robert Fico miniszterelnök is részt vesz.

 

 hirdetes_400x285  

A Jánošík-figurákon kívül opera és modern zene is várható

A vacsorán csak és kizárólag a nemzeti konyha különlegességeit, valamint szlovák borokat és párlatokat fognak felszolgálni. A parlament elnökei az egyes fogások mellett sem fognak unatkozni, ugyanis olyan animációs filmeket fognak számukra vetíteni, melyek bemutatják az egyes szlovákiai régiókat.

 

Danko speciális, Szlovákia történelmét és szimbolikáját bemutató ajándékokkal kedveskedik a meghívottaknak. A kendők és a nyakkendők specifikus, a Felső-Garammentére és Gramszécsre jellemző mintákat mutatják be, míg a kulcstartók egyenesen sárgarézből készülnek. Az Jánošíkot és furulyás legényt ábrázoló ónfigurákat pedig eredeti kézműves műhelyben készítik.

 

Az ünnepi bankett során a Varázslatos Sarkantyúk (Čarovné ostrohy) tánccsoport, valamint a Sendrei roma együttes is fellép. A Szlovák Nemzeti Színház opera szólistái Eugen Suchoň híres operáiból fognak előadni szlovák, magyar és német nyelven. Végezetül pedig Fragile zenekar a legmodernebb slágereket, többféle európai nyelven előadva igyekszik elkápráztatni a  meghívottakat.
Forrás és nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!