A vegyes megítélésű javaslat az állami ünnepnapok és munkaszüneti napok számát illetően újra terítékre kerül. Peter Žiga gazdasági miniszter újragondolná az ünnepnapok listáját.

 

Szlovákiában egyébként rekordmennyiségű munkaszüneti nap és államünnep van a környező országokhoz képest, és a fizetésből és bérből élők ebből adódó szabadnapjai több tízmillió euró kárt (vagy inkább bevételkiesést) okoznak a szlovák gazdaságnak. Legalábbis a gazdasági tárca szerint.

 

Bár a probléma többször előkerült, eddig senki sem mert érdemben hozzányúlni, Žiga azonban szeretné újra megnyitni a témát.

 

 hirdetes_300x300  

„A Gazdasági Minisztérium az elkövetkező időszakban szeretne foglalkozni az állami ünnepek számának átgondolásával, azonban ezt a vállalkozói környezet viszonylatában tervezi megtenni”

 

áll a hivatalos állásfoglalásban.

 

A módisítás pozitívumai között említik, hogy a vállalkozások energiatakarékosságának hatékonyságát és a bruttó hazai termék növekedését. Hogy mennyire tartanak a kormány tagjai a témától, jól illusztrálja, hogy a kormány programprioritásai közé ez a tétel nem került be.

 

A dolog pikantériája ráadásul, hogy a módosítást hivatalosan Marek Maďarič kulturális miniszternek kéne kidolgoznia (mivel ő a kompetens miniszter ez ügyben) – márpedig az utóbbi időben Maďarič javaslatai sorra elbuknak Andrej Danko házelnök tiltakozása miatt, időről időre kormányválság közeli állapotba sodorva a koalíciót.

 

Az állami ünnepek számát tekintve az uniós átlag 12 nap, nálunk 15 ilyen nap van egy évben. A gazdasági minisztérium elképzelése alapján a legnagyobb valószínűséggel a szeptember 1-jei alkotmányünnep, és a Hétfájdalmú Szűzanya szeptember 15-i ünnepe kerülne le a listáról.

 

Összehasonlításul, Nagy-Britanniában 7, Ausztriában, Magyarországon és Csehországban 13, Németországban pedig 9 államünnep van egy évben.

 

Cas.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!