Oroszországnak és az Egyesült Államoknak újra kell indítania a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokat, és helyre kell állítania a diplomáciai kapcsolatokat – mondta Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke hétfőn az orosz állami médiának.

 

„A világ egy veszélyes hely lett”, mondta a volt pártfőtitkár a Reykjavik-i nukleáris leszerelési konferencia előtti nap, amely idén emlékezik meg Gorbacsov orosz és Ronald Reagan amerikai elnök 30 évvel ezelőtti, a nukleáris fegyverkezési verseny befejezéséről szóló találkozójáról.

 

„A jelenlegi orosz-amerikai kapcsolat feszült és eszkalálódott. A kölcsönös bizalom összeomlott. (…) Nem akarok konkrét tanácsot adni, de azt kell mondanom, hogy ennek véget kell vetni, folytatni kell a párbeszédet”

 

Gorbacsov szerint a két hatalomnak együtt kell működni az atomsorompó és az éghajlatváltozás elkerülése érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

Az USA múlt héten, hétfőn visszafogta a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, miután háborús bűnök elkövetésével vádolták meg egymást, a szíriai konfliktus kapcsán – egy nappal azután, hogy a szír fegyverszüneti megállapodás összeomlott.

 

Az USA azzal is megvádolta Moszkvát, hogy befolyásolni próbálja az amerikai elnökválasztás kimenetelét – hackertámadásokkal.

 

Politico

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!