Óriási volt az érdektelenség a szavazók körében a pénteken és szombaton zajló csehországi szenátusi választások második fordulója iránt. A választásra jogosultak mindössze 15,38 százaléka járult az urnákhoz, ami az eddigi legalacsonyabb, 2014-es választások részvételi arányát is 1,31 százalékponttal alulmúlta.

 

Petr Fiala a Polgári Demokratapárttól és Miroslav Kalousek a TOP 09 párttól úgy véli, hogy az ilyen fokú érdektelenség már veszélyes a demokráciára. Néhány politológus szerint a siralmas eredmény indokolttá teszi a kétfordulós választások egyfordulósra módosítását.

 

„A demokrácia arra alapul, hogy az emberek döntésükkel alakítják és fenntartják azt. (…) Ha nem érzik fontosnak, hogy az urnákhoz járuljanak és döntsenek arról, ki képviselje őket, az mindanki számára gondot jelent.”

 

mondta Fiala.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt alátámasztja az két forduló részvételi arányai közti különbség is. Az első körben a lakosok 33 százaléka ment el szavazni, a másodikban azonban drasztikusan visszaesett a voksolási kedv – kevesebb, mint a felére.

 

Josef Mleknek szerint a szenátoroknak és a képviselőknek a részvételi adatok miatt el kéne gondolkodnia a választási rendszer módosításán, vagy a szenátus jogköreinek megnyirbálásán.

 

Az idei szenátusi (parlamenti felsőházi) választásokat a Kereszténydemokrata Unió – Csehszlovák Néppárt (KDU- ČSL) nyerte, 5 mandátum megszerzésével. 3 mandátumot szerzett az ANO, a legerősebb kormánypártnak számító Cseh Szociáldemokrata Párt pedig csak két mandátumot tudhat magáénak.

 

Teraz.sk

Nyitókép: e15.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!