Az ukrán válság politikai megoldásának érdekében 2014 júniusában létrehozott platform, a Normandiai Négyek, azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna vezetői szerdán Berlinben találkoznak, hogy megvitassák a minszki béke megállapodás végrehajtását – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál a francia elnöki iroda nyilatkozatára hivatkozva.

 

Angela Merkel német kancellár azért hívta meg az ukrán, orosz és francia elnököt Berlinbe, hogy megtárgyalják a „kelet-ukrajnai válság megoldásának következő lépéseit”.

 

A kijevi vezetés twitteren közzétett nyilatkozata szerint Petro Porosenko ukrán elnök telefonon egyeztetett Merkellel és Francois Hollande francia elnökkel, és megállapodtak abban, hogy közösen gyakorolnak nyomást Moszkvára a minszki egyezmény feltételinek betartatása érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország valóban nem tartja be a minszki megállapodást, amely többek között kimondja, hogy ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelenül ott tartott fegyveres csoportokat, ugyanakkor Ukrajna sem teljesítette a feltételek rá eső részét, miszerint alkotmánytörvényt fogad el Donyeck és Luhanszk régiók különleges jogállásáról (kvázi autonomia).

 

Ez utóbbihoz egyébként Porosenko nem is rendelkezik a szükséges parlamenti többséggel, már pedig az orosz többségű Kelet-Ukrajna autonómiája Moszkva számára létfontosságú: ezzel akadályozhatná meg, hogy Ukrajna a NATO és az EU tagjává válhasson.

 

Ma kora reggel Oroszország beszüntette Aleppo bombázását is, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelezte, hogy csütörtökön napközben, 8 órán keresztül újra szüneteltetni fogják a bombatámadásokat az általuk dzsihadistának tartott szír kormányellenes lázadók állásai ellen. Az orosz külügyi vezető felszólította a civil lakosságot, hogy használja ki az alkalmat, és a humanitárius folyosókon hagyja el az ostromlott várost.

 

A BBC.com szerint eddig 430 ember halt meg a lázadók által ellenőrzött területeket ért utolsó bombatámadás-sorozatban.

 

BBC.com, Politico.eu

Nyitókép: nationalinterest.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!