Megállapodott Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök-pártfőtitkár és idősebb George Bush amerikai exelnök arról, hogy együttműködik a megromlott orosz-amerikai kapcsolatok normalizálása érdekében – közölte szerdán Moszkvában a Gorbacsov-alapítvány sajtószolgálata.

 

Gorbacsov az idősebb George Bush-sal, valamint James Baker volt amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során rámutatott, hogy egykori partnereivel együtt megtapasztalta, hogyan kell beszüntetni a hidegháborút és a fegyverkezési versenyt. Mint mondta, annak idején a Szovjetunió és az Egyesült Államok mind Európában, mind a Közel-Keleten nehéz próbatételeken ment keresztül, amelyeknek méltósággal felelt meg.

 

Az egykori szovjet vezető hangsúlyozta a folyamatos párbeszéd fontosságát, amely példaként szolgálhat a jelenlegi politikusok számára is.

 

 hirdetes_810x300  

„A legnehezebb helyzetekben is kompromisszumra lehet jutni. A cél ma is az kell legyen, hogy megtaláljuk a felek érdekeit figyelembe vevő kompromisszumot. És senkinek sem kell győztesnek nyilvánítania magát. Ha kijutunk a mostani zsákutcából, az a közös győzelmünk lesz”

 

– hangoztatta Mihail Gorbacsov.
A volt szovjet vezető által létrehozott alapítvány sajtószolgálata szerint Bush és Baker egyetértett ezzel. A telefonbeszélgetés részvevői megállapodtak, hogy törekedni fognak a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának, valamint az együttműködés felújításának támogatására, valamint mérlegelni fogják az ennek elősegítését célzó lehetséges lépéseket. Gorbacsov Bush hivatali elődjével, Ronald Reagannal de facto a 30 évvel ezelőtt Reykjavíkban megtartott csúcstalálkozóval vetett véget a hidegháborúnak.

 

MTI
kép: AFP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!