Egy amerikai műhold által a Mars felszínéről készítetett felvételen egy nagy, sötét folt látszik alig pár kilométerre a Mars-szonda elveszett leszállóegységéről. A tudósok úgy vélik, hogy a folt a becsapódás helyét jelöli – vagyis a modul nagy sebességgel ért földet, és megsemmisült.

 

A modul utolsó továbbított adatai szerint a leszállást vezérlő rendszer nem működött megfelelően, az ejtőernyő túl korán nyílt ki, a fékezőrakéták pedig fél perc helyett csak pár másodpercig működtek.

 

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felvételeit még nem elemezték ki véglegesen, mert nagyon alacsony felbontásúak, de valószínű, hogy a 40 méter átmérőjű sötét folt a becsapódáskor felszálló por és törmelék lehet, ráadásul mindössze 8 kilométerre található a földet érés tervezett helyszínétől. A felvételeken a modul 15 méteres ejtőernyőjét is látni vélik a tudósok, nagyjából egy kilométerre a sötét folttól.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: BBC.com
Forrás: BBC.com

 

Sokatmondó, hogy a korábbi képeken eddig nem volt nyoma semmilyen sötét területnek.

 

Az Európai Űrügynökség közös európai-orosz mars-expedíciója így lehet, hogy csak félsiker. A Mars-szonda ugyan bolygókörüli pályára állt, de a leszállóegység megsemmisülésével nem teljesítették az expedíció minden célját.

 

A Schiaparelli-modullal a landolási manőver befejezése előtt alig egy perccel szakadt meg a kapcsolat. Jeleket az orbitális Mars-zonda ugyan még fogott, de egyre valószínűbb, hogy a modul megsemmisült.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!