Az egészségügyi minisztérium törölni szeretné a pozsonyi egyetemi kórház PPP-projekten keresztüli megépítését. Tomáš Drucker miniszter már az előző hónapban jelezte, hogy a projekt jelenlegi formájában kivitelezhetetlen.

 

A PPP-projektet még az előző kormány indította el, a szerződést azonban nem írták alá. A mostani Fico-kormány programnyilatkozatában kötelezettséget vállalt, hogy a pozsonyi egyetemi kórházat üzembe helyezi.

 

A versenytárgyalások során a minisztérium szerint beigazolódott, hogy a projekt rizikóinak a magán- és közszektor közötti megoszlása nagyon ambiciózus, és kevés példa van rá más projekteken belül. A jelenlegi szabályozás szerint a finanszírozás nem történhetne kereskedelmi bankokon keresztül, vagyis az anyagi forrást a befektetőnek kellene biztosítania. A PPP modell így nem lehet olyan előnyös, mint azt eredetileg tervezték.

 

 hirdetes_400x285  

A Pénzpolitikai Intézet (IFP) egy korábbi elemzése szerint az új kórház PPP-projekttel történő megépítését a legkevésbé kedvezőnek nevezte. A projekt állami megvalósítása ígéretesebbnek tűnik. Az INEKO intézet elemzői szerint ugyanakkor az elemzés leegyszerűsített volt, de abban mindenki egyetért, hogy az 1982 óta húzódó ügy esetében a legrosszabb lépés a semmittevés.

 

Az új kórház a Szent Mihály Kórház területén épülne fel, a pozsonyi Patrónkán. Eredetileg úgy tervezték, hogy az építést már a jövő év végén befejezik, azonban a terület is problémásnak bizonyul, így nem kizárt, hogy máshol épülhet fel a kórház.

 

teraz.sk
kép: aktuality.sk / TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!