Ma délután a kanadai kormányfő, Justin Trudeau, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és az EU soros elnökségét ellátó Szlovákia kormányfője, Robert Fico aláírta az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA).

 

„Örüljünk, hogy van még a világon progresszív és jó kereskedelmi jellegű szerződés, ami példaként szolgálhat más országoknak is.”

 

Mondta Robert Fico az ünnepélyes aláírás után, aki szerint a hangulat azt jelezte, hogy a CETA óriási eredmény, ami mindkét fél számára előnyös. A szlovák kormányfő azt is elmondta, hogy a 2009-ben megkezdődött tárgyalások során Szlovákia is javaslatokkal élt az egyezményt illetően, és bár a belgiumi belső konfliktusok árnyékot vetettek a végső egyeztetésekre, a megállapodás alapvetően nem szenvedett kárt.

 

A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az egyezményt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a nemzeti parlamenteknek is. Amennyiben az egyes tagállamok nem ratifikálják a CETA-t, a paktumnak csak azok a részei kerülnek át a gyakorlatba is, amelyek Brüsszel kizárólagos jogkörébe tartoznak.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia Kanadába irányuló exportja nem jelentős. A kivitel 70 százalékban autók, 30 százalékban pedig ásványi olajak és repülőgép-ipari berendezések kereskedelméből áll.

 

A vallonok tiltakozása és a Brexit miatt a kormányfő úgy véli, hogy kockázatelemzést kell végeznie minden tagállamnak, hogy a vallonok miatt kialakult kényes helyzethez hasonló eseteket meg tudják előzni, vagy még idejében elkezdjék kezelni.

 

3-12eb7d7f0c408c8370374b7f0b0f9362b452a1fe_tasr
A TASR felvétele. Ezen már a szlovák kormányfő is látszik. Forrás: Teraz.sk

 

 ”Meg kell értetni az emberekkel, hogy megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét”

 

-fogalmazott Donald Tusk.

 

Elmondta, az Európai Unió és Kanada által ugyancsak vasárnap aláírt partnerségi megállapodás kiszélesíti és megerősíti a kül-, a biztonság- és védelmi-, valamint az energia- és klímapolitikai közös stratégiát.

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette, a történelmi jelentőségű megállapodás az aláíró országok valamennyi polgárának jobb jövőt biztosít.

 

Az egyezmény legalább 20 százalékkal növeli meg a partnerországok kereskedelmét és dollár-milliárdokkal járul hozzá gazdaságukhoz. Emellett szélesebb piaci hozzáférést és nagyobb gazdasági fejlődést biztosít, valamint serkenti a munkahelyteremtést

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk, MTI

Nyitókép: pm.cm.ca

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!