Németországban több mint két évvel az úgynevezett wuppertali saría rendőrség ügyének 2014-es kirobbanása után novemberben lefolytathatják az önjelölt muzulmán „vallásrendőrség” perét.

 

A düsseldorfi tartományi felsőbíróság hozzájárult a per megkezdéséhez, és november 9-re tűzte ki az egyenruhával való visszaéléssel vádolt hét férfi ügyének első tárgyalási napját.

 

A 25 és 34 év közötti férfiakat az ügyészség először a wuppertali tartományi bíróságon vádolta meg amiatt, hogy 2014. szeptember 3-án este a wuppertali belvárosban Shariah Police (saría rendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellényt viseltek. Későbbazonban úgy határoztak, hogy mivel az nem tűnik egyenruhának, a vád alaptalan.

 

 hirdetes_300x300  
wupp-621527_express_co_uk
Forrás: express.co.uk

 

Az ügyészség azonban a döntés felülvizsgálatát. Arra hivatkozott, hogy a mellényen feltüntetett saría (iszlám jogrendszer) szóval a ruhadarab viselői azt juttatták kifejezésre, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. Továbbá a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát.

 

A felsőbíróság végül az ügyészség álláspontját fogadta el. A vádlottak pénzbüntetést és két évig terjedő szabadságvesztés büntetést kaphatnak.

 

A csoport vezetője, Sven Lau muzulmán szélsőséges iszlamistát tavaly decemberben vették őrizetbe egy másik per kapcsán, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat támogatásának vádjával. Az ügyészség szerint a férfi közvetítő volt a szíriai iszlamista csoport és a harcolni vágyó németországi szélsőségesek között, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket is szerzett neki.

 

17658197-459782_express_co_uk
Forrás: express.co.uk

 

A Sven Lau vezette önjelölt erkölcsrendészek mind a világi államot elutasító, a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

 

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat állt, és egyebek közt az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük.

 

MTI

Nyitókép: barenakedislam.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!