Az oktatásügyi minisztérium a napokban értesítette ki az iskolákat arról, hogy a diákok mely kiemelkedő eredményét értékeli pontokkal és részesíti ezért plusz anyagi jutalomban az egyes intézményeket.

 

A minisztérium honlapjára felkerült tervezet szerint egy év múlva, az idei tanévet értékelve a szlovákiai magyar iskolák mindettől függetlenül továbbra sem számíthatnak arra, hogy a tipikusan magyar versenyek eredményeit a hivatal számításba vegye.

 

„Régóta rezonál ez a téma a magyar oktatási intézmények körében, az igazgatók joggal kérik számon, miért nem lehetséges bizonyos nagy múltú és tömegeket megmozgató versenyeket egyenrangúként értékelni a minisztérium, annak szakintézményei és más civil szervezetek által rendezett, támogatott, koordinált versenyekkel.

Hisz a magyar iskolák sok esetben kétszeresen teljesítenek. Részt vesznek az ún. olimpiászokon, állami tantárgyi versenyeken, ugyanakkor magyar intézményként, az anyanyelvi műveltséget fontosnak tartva sok egyéb versenyen is.

Ezek lehetnek nyelvi, műveltségi vetélkedők, történelmi versenyek, pályázatok, melyek egy részét hazai intézmények, más részét magyarországi szervezetek hirdetik meg.“

Olvasható Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnökének állásfoglalásában.

 

A magyar iskolák diákjai részt vesznek a hazai kiírásokon, emellett a Pedagógusszövetség, illetve a Csemadok által támogatott, meghirdetett versenyeken is, mint például a Tompa Mihály Országos Verseny, melynek fő szervezői a Csemadok, az SZMPSZ és a SZMSZSZ, amelybe évente körülbelül 3000 diák vesz részt.

hirdetes

 

Bár a minisztérium többnyire támogatja ezeket a versenyeket, de nem pontozza, nem értékeli a diákok által elért kimagasló sikereket.

 

Ugyancsak említést érdemel a Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyt, a Ferenczy István Képzőművészeti Versenyt, a TUDOK szlovákiai fordulói és az egyéb vetélkedőt is.

 

„A közös bennük, hogy az oktatási minisztérium ügyet sem vet rájuk. Pedig tudatosítani kellene, hogy a nemzetiségi oktatás nemcsak a tanítás nyelvét jelenti, hanem specifikus helyzeténél fogva egyes tartalmi kérdésekben is különböznie kell a többségi nemzet iskoláitól, beleértve a diákok versenyeztetését is.

A magyar oktatási intézmények a csökkenő diáklétszám miatt versenyhelyzetben vannak. A szülő akár annak alapján is dönthet arról, melyik intézményt választja majd gyermeke számára, hogy megnézi az ún. „kiemelkedő eredményeket”, és egyáltalán nem biztos, hogy hiteles képet kap.

Mert mint ahogy azt egy bizonyos internetes kommentben olvastam, létezik olyan eset is, hogy a kis létszámú iskola több kiváló eredményt is hoz az általam előbb felsorolt és más versenyek területéről, de a minisztérium értékelésében meg sem említik.“

 

Kiss Beáta szerint ezt az aránytalanságot és igazságtalanságot orvosolni kell.  Amennyiben igaznak fogadjuk el a tényt, hogy a magyar iskolák helyzete megerősödött a nemzetiségi főosztály révén a minisztériumban, akkor el kell érni, hogy a fent említett versenyeknek legalább némelyike visszakerüljön az értékelendő listára.

 

„A feladat nehéz, de nem lehetetlen, hisz korábban volt már erre példa. A minisztériumi közleményt olvasgatva azonban úgy tűnik, ez a hajó minimálisan egy évre már elúszott, viszont jó lenne legalább a jövőre való tekintettel cselekedni.“

 

Körkép.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!