A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesítette a 2016/17-es tanévre vonatkozó tanulói létszámokat. Az idén az 1. évfolyamot 3 822 tanuló, a 0. évfolyamot pedig 300 tanuló látogatja – írja a hírek.sk és a felvidék.ma

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) egyik legfontosabb feladatának tartja az iskolák érdekképviseletét a szlovákiai magyar közösség sajátos oktatásügyi kérdéseiben. Úgy vélik, ehhez elengedhetetlen, hogy pontos, aktuális információkkal rendelkezzenek az oktatási intézményekről.

 

“Az adatok frissítése céljából felkértük a szlovákiai magyar alapiskolák igazgatóit, tegyék hozzáférhetővé az idei, 2016/17-es tanévre vonatkozó szeptember 15-én rögzített tanulói létszámokat az alábbiak szerint: a nulladik osztályosok létszáma, az első osztályosok létszáma, az alsó tagozatosok összlétszáma, a felső tagozatosok összlétszáma. Szövetségünk évek óta rendszeres statisztikai kimutatást készít a hivatalos beiratkozásokat követően, amelyről tájékoztatja a közvéleményt” – nyilatkozta Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.

 

A mellékelt táblázatokban (amelyek megtekinthetőek ITT és ITT) összehasonlították a beiratkozási adatokat a valós létszámokkal, amelyek helyenként eltéréseket mutatnak. A jövő tervezése szempontjából a pontosított (járási, megyei lebontásban is kimutatott) számadatok további elemzésekre ösztönzik az SZMPSZ munkatársait, valamint régiók szakembereit.

 hirdetes_810x300  

 

Az SZMPSZ forrásai alapján jelentős eltérés mutatkozik a 2016-ban beíratott tanulók és a 2016. szeptember 15-én regisztrált első évfolyamot megkezdett tanulók létszáma között.  A hivatalos hazai beiratkozás időpontjában (április 1-30.) között 3 402 diákot írattak magyar tanítási nyelvű alapiskola 1. évfolyamába és 135 diákot a 0. évfolyamba.

 

Összehasonlítás képpen a 2015/2016-os iskolai tanévet 3 575 elsős tanuló és 372 nulladik évfolyamos tanuló látogatta.

 

felvidek.ma, hirek.sk
kép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!