Guam szigetén a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton nyerte a választást, bár Guam nem ad elektort. 

 

Noha az országos eredménybe nincs beleszólásuk, a guamiak döntésére mégis odafigyelnek az Egyesült Államokban

 

Guam a Mariana-szigetvilág egyik szigete a Csendes-óceán nyugati részén, és nem szövetségi állama, hanem külső területe az Egyesült Államoknak, nevezik külbirtoknak is. A guamiak amerikai állampolgárok, de szavazatuk az elnökválasztáson nem számít, mert nincs képviseletük az elektori kollégiumban. Ugyanakkor a szövetségi törvényhozásba küldenek képviselőt.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt évtizedekben ugyanis mindig az nyerte meg az elnökválasztást, aki Guamon győzött

 

Ennek ellenére a mintegy 540 négyzetkilométer nagyságú szigeten ugyanúgy megtartották az előválasztásokat, voksoltak republikánus és demokrata elnökjelöltre (Hillary Clintont és Donald Trumpot választották), és szavaztak – az USA többi részét jóval megelőzve – az elnökválasztás napján is. Noha az országos eredménybe nincs beleszólásuk, a guamiak döntésére mégis odafigyelnek az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedekben ugyanis mindig az nyerte meg az elnökválasztást, aki Guamon győzött.

 

A fővárosban, Hagatnában lévő választási bizottság adatai szerint a szigeten 52 ezer a regisztrált választók lélekszáma, és közülük valamivel több mint 32 ezren jelentek meg az urnáknál. Elsöprő többségük, 71,63 százalékuk Hillary Clintonra szavazott. A republikánus jelölt, Donald Trump csak 24 százalékot kapott. Valamivel több mint négy százalék pedig egy harmadik jelölt, a szocialistának mondott  Emidio Soltysik mellett tette le a voksát.

 

 

MTI

Nyitókép: motherjones.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!