Nő a HIV-fertőzöttek száma Szlovákiában. Az emelkedő trend aggasztja az orvosokat. Tavalyelőtt 86 emberi immunhiányt okozó vírussal fertőzött beteget vett nyilvántartásba a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Tavaly ugyanennyi új esetet regisztráltak.

 

Az ÚVZ 1985-től számítva összesen 857 esetről tud, közülük 717 esetben van szó szlovákiai lakosról. A betegek túlnyomó többsége férfi (626). 91 esetben fordult a betegség AIDS-be (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), és az elmúlt 31 év alatt 61 HIV-fertőzött személy halt meg, közülük 47 állapota került az AIDS stádiumába.

 

A szakértők szerint a statisztikában szereplő számoknál valamivel több a HIV-pozitív betegek száma. Úgy becsülik ugyanis, hogy egy diagnosztizált HIV-fertőzöttre két olyan ember jut, aki nem is tudja, hogy HIV-pozitív.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb HIV-pozitív szlovákiai állampolgár Berszterbánya megyében él.

 

Idén január és június között 46 új esetet vettek nyilvántartásba, ebből három külföldi állampolgárt érintett.

 

A férfiak körében a megbetegedés az esetek 65 százalékában vezethető vissza homoszexuális nemi aktusra, a heteroszexuális közösülés az esetek 24 százalékában és a drogfogyasztásnál használ injekciós tű az pedig az esetek 2,2 százalékában tehető felelőssé.

 

A szomorú statisztikai adatok ellenére Szlovákia még mindig azok közé az európai országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a HIV vagy az AIDS megbetegedések száma.

 

Teraz.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!