Theresa May brit miniszterelnök szóvivője szerint a magyar és a brit kormány arra törekszik, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is erőteljesek legyenek a kétoldalú kapcsolatok.

 

A cél az, hogy a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon

 

Theresa May szerdán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Downing Streeten. A találkozón Theresa May megerősítette, hogy London 2017 márciusának végéig aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

 

 hirdetes_400x285  

 

A brit kormányfő megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi státusának megőrzésére törekszik, és számít is arra, hogy ez sikerül, de ennek fejében az Európában élő brit állampolgárok jogait is meg kell védeni.

 

nintchdbpict000281106161
The Sun

 

A migrációról szólva Theresa May kifejtette azt az álláspontját miszerint különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági migránsok között. Az egyes országoknak pedig a jogaik és a felelősségeik közé tartozik saját határaiknak a védelme, illetve a visszaküldött illegális migránsok befogadása.

 

Orbán Viktor elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével.

 

Hangsúlyozta: 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik – akár Nagy-Britanniában dolgozva, akár Magyarországon működő brit tulajdonú vállalatok munkavállalóiként – Nagy-Britanniához kötődő módon keresik kenyerüket. „Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

MTI

Nyitókép: thesun.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!