Az Egyesült Államok megválasztott republikánus elnöke a kampány alatt sikeresebben mozgatta meg a bázisát jelentő fehér szavazókat, mint Hillary Clinton a saját bázisát, és ez döntőnek bizonyult – mondta az Amerika-szakértő.

 

Az USA-ban már 250 éve működik a fékek és az ellensúlyok rendszere

 

Magyarits Tamás szerint Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nem tudta olyan mértékben mozgósítani a párt számára kulcsfontosságú választói csoportokat – az afroamerikaiakat, a spanyolajkúakat és a 18-29 közötti korosztályt -, mint korábban Barack Obama.

 

 hirdetes_810x300  
trump-win
Fotó: Infostormer.com

 

Arra a felvetésre, hogy a megválasztott elnök öntörvényűsége vezethet-e önkényes törvényhozáshoz, Magyarits Tamás úgy reagált: az Egyesült Államokban már csaknem kétszázötven éve működik a fékek és ellensúlyok kifinomult rendszere, ennek értelmében az elnök gyakorlatilag semmilyen törvényjavaslatot nem tud elfogadtatni, ha nincs meg hozzá a kellő támogatói többség a kongresszusban.

 

Donald Trumpot segíti ugyan, hogy mind a képviselőházban, mind a szenátusban republikánus többség lesz, ám ez nem biztosít számára automatikusan támogatást a törvényhozásban. Az amerikai törvényhozók ugyanis sokkal öntörvényűbbek, mint az európaiak, náluk sokkal kevésbé érvényesül a pártfegyelem – ismertette.
Forrás: hirado.hu

Nyitókép: MTI/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!