A kormánykoalíció nyomást gyakorol az ellenzékre, gátolja a politikai tevékenységet, ami ütközik az alkotmánnyal, és a Smer – Most-Híd – SNS koalíció által a parlamenten keresztülnyomott házszabály-módosítás a parlamenti ülések vezetésénél visszaélésekre adhat lehetőséget.

 

Ezekkel a megjegyzésekkel vétózta meg Andrej Kiska köztársasági elnök a parlament által két hete elfogadott házszabály-módosítást, ami jelentősen korlátozná az ellenzéki képviselők mozgásterét a felszólalásoknál. A javaslatot az államfő második olvasatra visszaküldte. Kérdés, hogy változtatnak-e a javaslat tartalmán, mielőtt újra szavaznak róla, vagy a kormány másodszor is átnyomja a törvényhozáson – és ekkor már az elnöknek nincs módjában megvétózni.

 

Andrej Danko (SNS) a parlament elnöke, és a javaslat egyik kidolgozója úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja Kiska döntését.

 

 hirdetes_300x300  

„A házszabály-módosítás javaslata a soron következő ülésen standard eljárásban újra a parlament elé került.”

 

Mondta Zuzana Čižmáriková a parlament kommunikációs vezetője.

 

Gál Gábor (Most-Híd) a javaslat másik szerzője még nem látta Kiska hivatalos mgjegyzéseit.

 

„Mindenkinek lehetnek kifogásai, jó vagy rossz javaslatai. De már az előző választási időszakban is szükség volt egy ilyen javaslatra, amikor még a Most-Híd ellenzéki volt. Tudtuk, hogy ez így nem mehet tovább. A parlament már nem a törvényalkotás és a programon alapuló politikai verseny helye volt, hanem egyes képviselők exhibicionizmusának színterévé vált.”

 

Mondta Gál.

 

Az OĽaNO-NOVA elnöke, Igor Matovič úgy véli

 

„Ennek a „szájkosár törvénynek” a bevezetésének célja, hogy teret adjon Andrej Danko házelnök magamutogatásának, és lehetőséget adjon az ellenzék zaklatására és elnyomására. Az ilyenfajta igyekezetek éles ellentétben állnak az Alkotmánnyal, és durván beavatkoznak a képviselő megnyilvánulási szabadságába”

 

 

Teraz.sk, körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!