November 11–12-én kerül megrendezésre a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája Érsekújvárott.

 

Az első napon az oktatásügy és civil szervezetek finanszírozása kerül terítékre

 

A kétnapos rendezvényt a helyi kultúrház épületében tartják. A nyitónapon két szakmai panelre kerül sor az oktatásügy és a civil szervezetek finanszírozási lehetőségeinek témájában, míg a második nap célja irányt mutatni a jövőbeni civil együttműködésnek, kijelölni a Kerekasztal céljait, valamint beszámolni a kisebbségi érdekérvényesítés jelenlegi lehetőségeiről.

 

 hirdetes_810x300  

A szakmai panelek egy-egy témára fókuszálva információkat szolgáltatnak a tagszervezetek és a nyilvánosság számára. Az oktatásügy témájában Setényi János oktatáskutató a jó iskola feltételeinek megteremtését elemzi, Orosz Ildikó a kárpátaljai szakmunkásképzés és az általános tapasztalatok témakörében nyilvánul meg, Öllös László a szélsőségesség iskolai megnyilvánulásait boncolgatja, míg Fodor Attila a kisebbségi iskolaügy aktuális problémáiról beszél.

 

A gazdasági blokk célja, hogy útmutatót adjon a civil szervezetek számára a kiaknázható pályázati forrásokról és lehetőségekről. Hakszer Richárd az uniós támogatások, Varga György a Visegrádi Alap lehetőségeiről számol be. A Bethlen Gábor Alap meríthető forrásai kapcsán Pappné Popovics Judit, a készülő kisebbségi kulturális alapot tekintve pedig Rigó Konrád nyújt ismertetőt a résztvevőknek.

 

Miért van szükség a Kerekasztalra?

 

A Kerekasztal szombaton kilenc órakor kezdődő konferenciájának fő napján a Civil Társadalom Fejlesztéséért díj átadása és a Kerekasztal tevékenységének összefoglalása mellett irányított vitára kerül sor vezető közéleti személyiségek részvételével. Tekintettel a kialakult politikai és társadalmi helyzetre ambíciónk a nyilvánosság számára is érthető módon megfogalmazni, miért van szükség a Kerekasztalra, milyen módon tudnak szakértők és az érdekképviselet tagjai segíteni a problémák megoldásában, s egyáltalán mely kulcsfontosságú problémákkal kell a jövőben foglalkozni.

 

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!