Tovább emelkedett, szeptember végéig éves szinten mintegy 14,1 százalékkal nőtt Szlovákiában a lakosság fogyasztási hitelállománya, és tovább gyorsult az eladósodás üteme is – jelentették be a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

 

Az NBS adatai szerint Szlovákiában a lakosság fogyasztási hitelekből származó adósságállományának összege 2016 szeptemberének végére elérte a 6 milliárd eurót, a növekedés éves üteme pedig a mért 14,1 százalékkal a második leggyorsabbnak bizonyult az eurózóna tagországai közül.

 

Vladimír Dvoráček, a  központi bank pénzpiaci felügyeletet ellátó részlegének igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: Szlovákiában évek óta folyamatosan és erősen gyorsuló – évek óta kétszámjegyű – ütemben emelkedik a lakosság fogyasztási hitelekből származó adósságának összege, amit az is mutat, hogy ez az adósságállomány 2008-ban még csak 2 milliárd euró volt. Megjegyezte: figyelmeztető jelenség, hogy a háztartások eladósodásának üteme ma már a második leggyorsabbnak számít a régióban és közelíti az eurózóna szintjét.

 

 hirdetes_810x300  

Hozzátette: egy szlovákiai háztartás adósságállományának összege már meghaladja bevételeinek 60 százalékát, holott ez az arány 2006-ban még csak 30 százalék volt. Az eurózóna úgynevezett mag országaiban ez az arány 80 százalék, az eurózóna perifériájának átlaga pedig 100 százalék körüli.

 

Az elmúlt években a 6500 euró feletti fogyasztási hitelek aránya folyamatosan nőtt, ugyanakkor az 1500 euró alatti összegűeké, akárcsak a rövid lejáratúaké, csökkent. Míg 2010-ben az 1500 eurós összeg alatti fogyasztói hitelek az összes hitel 40 százalékát tették ki, addig ma ez az arány kevesebb mint 20 százalék. Ugyanezen időszakban a 6500 eurót meghaladó összegű fogyasztói hitelek aránya a kezdeti alig több mint 30 százalékról csaknem 50 százalékra emelkedett.

 

Ezt a jelenséget egy másik is követte Szlovákiában, mivel az elmúlt 8 évben a fogyasztási hitelek piacán folyamatosan csökkent a nem banki pénzintézetek részesedése a bankok javára. Míg előbbiek 2008-ban még a piac 43 százalékát birtokolták, piaci részesedésük jelenleg már csak 20 százalék.

 

MTI
kép: dennikn.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!