Bob Dylan nem megy el a Nobel-díjak december 10-én Stockholmban esedékes átadására. Az amerikai énekes – az irodalmi kategória idei kitüntetettje – kedden levélben közölte erről szóló döntését a díjat odaítélő Svéd Akadémiával.

 

Óriási a csalódottság Stockholmban

 

Az intézmény tájékoztatása szerint a levélből kiderült, hogy a 75 éves zenész “szerette volna személyesen átvenni a Nobel-díjat, de más kötelezettségei sajnos nem teszik ezt lehetővé”. Dylan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívül megtisztelőnek tartja a kitüntetést.

 

 hirdetes_300x300  

A világhírű énekes a Svéd Akadémia szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset, ezzel érdemelte ki az elismerést, amelyet hagyományosan december 10-én, a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján ad át a svéd uralkodó.

 

A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését. “Az, hogy egy díjazott ne tudjon eljönni Stockholmba a díj átvételére, szokatlan, de nem példa nélküli” – hangsúlyozta közleményében az akadémia, példaként hozva fel Doris Lessinget, Harold Pintert, Alice Munrót és Elfriede Jelineket, akik egészségi okokra hivatkozva mondták le a stockholmi utazást és a személyes jelenlétet a díjátadón.

 

A dpa szerint “óriási a csalódottság Stockholmban”. A Nobel-díjat odaítélő testületnek már az is rosszul esett, hogy Dylan hetekig nem reagált személyesen az október 13-i bejelentésre, és csak a hónap végén közölte, hogy “természetesen” elfogadja a díjat, sőt “lehetőleg” személyesen veszi azt át.

 

mti

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!