Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) már több éve el szeretné érni azt, hogy a volt csehszlovák kommunista elnök, Gustáv Husák emléktáblát kapjon Pozsonyban. Annak érdekében, hogy az elképzelés valósággá váljon, a SZKP a parlament antifasiszta bizottságától is segítséget kért, amelyet Ľuboš Blaha „smeres“ honatya vezet.

 

Gustav Husák elismerést érdemel

 

„Az a személyes álláspontom, hogy Gustáv Husák elismerést érdemel a szlovák nemzeti felkelés alatt kifejtett antifasiszta tevékenységéért, ezért ezt a kezdeményezést személyes támogatásomban részesítem, és parlamenti képviselőként szívesen támogatom”

 

írta a kommunistáknak Blaha.

 hirdetes_810x300  

 

„A fasizmus leverése nemzeti identitásunk alapköve”

 

Blaha véleménye szerint Husák ellentmondásos személynek számított, sőt a normalizáció idején kifejtett tevékenységét egyáltalán nem támogatja.

 

Tlaèová konferencia po skonèení neverejného rokovania výborov pre európske záležitosti parlamentov krajín V4. Na rokovaní sa ako vedúci delegácií zúèastnili predsedovia výborov pre európske záležitosti. Na snímke predseda Výboru pre európske záležitosti NR SR ¼uboš Blaha 28. apríla 2014 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Ľuboš Blaha (FOTO TASR – Martin Baumann)

 

„Legnagyobb példaképemnek Alexander Dubčekot tartom, ami önmagáért beszél. Az azonban számomra kínos, hogy megfeledkezünk a kommunisták szlovák nemzeti felkelés idején végzett tevékenységéről. A fasizmus leverését nemzeti identitásunk alapkövének tartom, és ostoba dolog, ahogy azt az antikommunisták meghamisítják és becsmérlik”

 

mondta el Blaha a SITA hírügynökségnek.

 

Blaha szerint ahogyan tisztelettel megemlékeznünk arról, hogy miként szabadított fel bennünket a fasizmus igája alól a Vörös Hadsereg – függetlenül attól, ami később 1968-ban történt –  ,úgy Husák fasizmus elleni harccal kapcsolatos rendkívüli érdemeit is tisztelettel kell elismernünk.

 

„Nem tudom elképzelni azt, hogy mondjuk a franciák csak azért ne ünnepelnék az 1789-es forradalmat, mert azt a jakobinus terror vagy a napóleoni háborúk sora követte. Ha megerőszakoljuk a történelmet, és csak azokat emeljük ki, akik helyes „demokratikus és proamerikai“ kádervéleménnyel rendelkeznek, akkor a gyermekeink egyszer majd kinevetnek minket”

 

jelentette ki Blaha.

 

Forrás: webnoviny.sk

Nyitókép: iDNES.cz

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!