A Fair-Play Szövetség és a Via Iuris szervezet kilencedik alkalommal osztotta ki a Fehér Holló-díjakat.

 

A Fehér Holló-díjat évente olyan személyeknek ítélik oda, akik valamilyen társadalmi jelentőségű, bátor polgári tettet hajtottak végre.

 

Nem hősöket és nem is szenteket keresnek

 

 hirdetes_810x300  

A kitüntetést idén a roma gyerekeket oktató Monika Podolinská, a szlovákiai szélsőségesek tevékenységét feltérképező blogger, Ján Benčík, a karitatív segélynyújtás terén tevékenykedő Emília Trepáčová vehette át. Ami azonban különlegességnek számít az az, hogy első alkalommal egy szomáliai származású menekült hölgy, Khadra Abdile is a díjazottak között szerepelt.

 

„Idén mindenképpen szerettük volna megmutatni a Szlovák Köztársaság összes polgárának azt, hogy a bátorság nem egy elérhetetlen dolog, és nem olyasvalami, ami tőlünk függetlenül létezik. A Fehér Holló nem hősöket és nem is szenteket keres. Ami hozzánk sokkal közelebb áll, az az elszántság”

 

jelentette ki Zuzana Wienk a Fair-Play Szövetségtől, majd hozzátette, hogy a jelenlegi hányatott időkben rendkívül fontos az empátia, valamint az, hogy meghalljuk egymás szavát.

 

3-8693b3e2fbbf5e45e38727c335866dc90692f060
Fotó: TASR

A szomáliai menekült hölgyet, Khadra Abdilét a kölcsönös szolidaritás és tolerancia okán tüntették ki a Fehér Holló-díjjal. Khadra még 2013-ban érkezett a fiával Szlovákiával, hogy menedéket találjon a szomáliai üldöztetés elől. A menekültkrízis kezdete óta azonban több alkalommal is sértegették őt Szlovákiában, sőt, meg is támadták. Az egyik ilyen támadás alkalmával a villamoson támadott rá valaki, lerántotta fejéről a kendőt, majd azzal kezdte fojtogatni, míg a kendő el nem hasadt. Néhány nappal később, mikor a fiával volt orvosnál, köveket dobáltak feléjük.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!