Szlovákia lakosainak 54 százaléka meg van győződve az EU-tagság előnyeiről, amely hat százalékpontos növekedés az előző méréshez képest – derül ki az Eurobarometer legújabb kutatásából, amelyet ma publikált Európai Parlament hozzátéve, hogy a szlovákiaiak meg vannak róla győződve, hogy a tagság leginkább új munkalehetőségeket kínál.

 

Az európaiak 71 százaléka szerint a megosztó dolgoknál fontosabbak azok, amelyek összekötnek minket. Az EU lakosainak 53 százaléka gondolja úgy, hogy az EU-tagság jó az országuknak. Szlovákiában a megkérdezettek 79 százaléka gondolja úgy, hogy az országnak előnye származik az EU-tagságból.

 

A lakosság 28 százalékában alakult ki pozitív kép az Európai Parlamentről, amely szintén a legnagyobb növekedés az Unióban az előző évhez képest. Míg a legtöbb országban a demokrácia és szabadság az európai identitás kulcseleme, a Szlovákia lakosai úgy látják, inkább az euró a kulcselem.

 

 hirdetes_300x300  

Az európaiak úgy érzik, hogy szavazatuk súlya csökken, főleg nemzeti szinten. A válaszadók mindössze 53 százaléka gondola úgy, hogy súlya van a szavazatának (Szlovákiában 54 százalék).

 

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek nem látják túl pozitívan az EU jövőjét. A megkérdezettek több mint fele (54 százalék) állítja, hogy az EU-ban „rossz irányba mennek a dolgok” (Szlovákiában 51 százalék gondolja így). A saját országáról az európaiak 58, Szlovákia polgárainak 57 százaléka gondolja ugyanezt.

 

teraz.sk
kép: csee-etuce.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!