Már vágják a karácsonyfákat, de egyelőre nem tanácsos vásárolni. Idén különösen elővigyázatosnak kell lenniük a vevőknek, aminek oka részben a határon túl keresendő. Valami történik Dániában.

 

Még csak november közepe van, de sorra haladnak el a szemünk előtt a karácsonyfával megrakodott teherautók.  Az ilyen korán kivágott fa viszont nem marad meg sokáig. Jól körül kell nézni tehát, mikor és milyen fát vásárolunk.

 

Különben nem győznék

 

 hirdetes_300x300  

Szabó Fruzsina kertészettulajdonos azt mondta aggódik, hogy mi marad a már most kivágott fákból karácsonyra. Ausztriában és Nyugat-Magyarországon a határ mellett már egy hete vágják a karácsonyi fenyőket. Ennek oka, hogy a termelőknek decemberig olyan óriási mennyiséget kell kivágniuk, hogy különben nem győznék – mondta a kereskedő.

 

Vigyázni kell

 

Szabó Fruzsina szerint a vevőknek idén vigyázniuk kell, mert nagyon sok és sokféle minőségű fenyő lesz a piacon. Az egyik fontos termelő országban, Dániában nyolc-tíz éve rengeteg fát ültettek, amelyek mostanra nőttek meg, ezért rengeteg fenyő érkezik a határon túlról.

 

Un fleuriste présente le 07 décembre, sur son étalage place St Pierre à Caen, deux petits épicéas, ou sapins de Noël, dont la vente commence dès maintenant pour se poursuivre jusqu'aux fêtes.

 

A kereskedő szerint fényes nappal kell vásárolni, mert akkor látszik jól a fenyő színe. Arra is figyelni kell, hogy ha nagyon sok lehullott tűlevél van a fa alatt, akkor az azt jelzi, a fát már régen kivágták. Érdemes megfogni és a földhöz ütögetni kicsit a fenyőt, ezzel is ellenőrizhető, mennyire erősen tartanak még a levelei. Ha nem friss a fa, akkor bármennyire vigyázunk rá, nem tudjuk megakadályozni, hogy idő előtt elhullajtsa tűlombját – figyelmeztetett.

 

Pihennie kell ünnepek után a karácsonyfának

 

Ha valaki földlabdás, illetve gyökeres fenyőt szeretne vásárolni, hogy az ünnepek után kiültethesse a kertbe, akkor már mehet a faiskolákba vásárolni, ahová megérkeztek az idei fenyők, teljes a választék. A gyökeres fákat edényben kell tartani, locsolni kell őket, és tanácsos csak az utolsó pillanatban bevinni a szobába, közvetlenül díszítés előtt. Fontos, hogy azután is vizet kell adni nekik, hogy a lakásba kerültek a fák, valamint figyelni kell, hogy távol legyenek a fűtőtesttől.

 

A fákat befelé és kifelé is – amikor visszatelepítik őket a szabadba – zsilipelve kell mozgatni. A kertészettulajdonos azt javasolta, a fákat ilyenkor egy-két napig pihentessük átmeneti helyiségben, kímélve őket a hirtelen hőmérséklet-változástól.

 

Forrás: Hajnal-táj/Kossuth Rádió

Nyitókép: femina.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!