Friss hírek

Átadták a Forbáth- és Turczel-díjat

November 22-én, a Szlovákiai Írószervezetek Társulása szervezésében Pozsonyban, a Zichy palotában adták át többek között a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által alapított Turczel- és Forbáth-díjat. A Turczel-díjat a tudományos és ismeretterjesztő munkásságért ítélik oda, a Forbáth-díjjal pedig költőket jutalmaznak.

 

“A bumeráng visszatért”

 

A Turczel-díjjal ezúttal H. Nagy Pétert tüntették ki. Keserű József méltatásában kiemelte, kevés olyan ember van, aki mind a humán, mind a természettudományi szakokban jártas, H. Nagy Péter pedig ilyen szakember.
15220109_1257498394302934_5687041319213074932_n
Fotó: Somogyi Tibor
Az idei évben a Forbáth-díj mint egy bumeráng érkezett vissza Tőzsér Árpádhoz, aki az Imágók című kötetéért vehette át az elismerést. A költő elmondta:
„2003-ig ezt az elismerést a Szlovákiai Magyar Írók Társasága díjának nevezték. Mivel abban az időben vezetőségi tag voltam, úgy éreztem, ez meglehetősen semmitmondó és száraz elnevezés, javasoltam, hogy a két világháború között népszerű és jelentős avantgárd költő nevét vegye fel, azaz Forbáth Imre nevét. A bumeráng tehát visszatért és már másodszor is megkaptam a díjat. Örülök neki. Most a naplóim sorozatának az ötödik kötetén dolgozom, az mindenképpen megjelenik 2017-ben.”
Tőzsér Árpádot Dusík Anikó méltatta, majd a költő egyik szlovákra fordított versét is felolvasta.
Mindkét díjazottnak gratulálunk!
Forrás: szmit.sk
Fotó: Somogyi Tibor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket