Az Érsek Árpád (Most-Híd) vezette közlekedésügyi minisztérium egy új működési modellt fontolgat Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) és a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) részére. Az sem kizárt, hogy a két egybevonják, erősítette meg Érsek.

 

A miniszter elmondása szerint azon dolgoznak, hogy megállapítsák, egy vagy két céggel működhet jobban a modell –  mindkét vállalat állami, és a közlekedésügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. Az NDS az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat üzemelteti, az SSC az első osztályú utakat. Az új működési modelltől pozitív pénzügyi hatást várnak, így több pénz juthat majd az utak karbantartására. A döntés majd 2017-ben születik meg.

 

Beruházásra a 2017-es költségvetési tervezetben a cégeknek 69,8 millió euró áll rendelkezésre, ebbe nem számítanak bele az EU-s források, amelyek összege tavaly 32,5 millió eurót tett ki. A növekedés oka az SSC megnövelt finanszírozási kerete, amely szükséges lesz uniós projektek vagy utak építéséhez.

 

 hirdetes_810x300  

Karbantartásra és javításra mindkét cég 65 millió eurót kaphat a tervezet szerint. Az idei adatokkal összehasonlítva ez 4,73 millió eurós csökkenés, ennek oka, hogy a költségvetési tervezetben csökkentették az NDS javításra és karbantartásra szánt pénzügyi keretét.

 

sme.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!