Szenteste napján a böjtöt mindössze a szlovákok 74 százalék tartja be, míg az éjféli misén a lakosság 68 százaléka vesz részt, főként Kelet-Szlovákiában.

 

A keletiek jobban őrzik a hagyományokat
Mindez abból a telefonos felmérésből derült ki, melyet az eCall Slovakia társaság végzett 1200 adatközlővel, mégpedig egy reprezentatív felmérés keretében.

 

„Nem számít nagy meglepetésnek az, hogy napjaink digitális világában több mint az emberek fele a karácsonyi jókívánságaikat sms vagy e-mail keretében küldik el az ismerőseik és a barátaik számára. Ez a kedves szokás azonban a kelet-szlovákiaiak körében továbbra is él, ugyanis a megkérdezettek 26 százaléka még mindig személyesen kíván kellemes és boldog karácsonyi ünnepeket szeretteinek és ismerőseinek”

 

mondta Ľuboš Pajerský, az eCall Slovakia menedzsere.

 

 hirdetes_400x285  

A szlovákok a tradicionális ételekre esküsznek
A felmérésből többek között arra is fény derül, hogy a szlovákok 45 százaléka december 23-án díszíti fel a karácsonyfát, míg az adatközlők két százaléka különféle okokból egyáltalán nem díszít karácsonyfát. A szlovák családok többsége a szenteste napján káposztalevest (kapustnica) vagy lencselevest fogyaszt, de természetesen burgonyasaláta és hal (főként ponty) is kerül az ünnepi asztalra. Mindemellett nem feledkeznek meg a tradicionális ostyáról sem, amit mézzel és fokhagymával kínálnak.

 

velky-kapustnica
Fotó: varecha.sk

Az adatközlők 42 százaléka nem tart be semmiféle különleges karácsonyi hagyományt, azonban vannak hagyományőrzők, akik például a család egészsége érdekében kettémetszik az almát, vagy elteszik a ponty pikkelyét és a pénzt a terítő alá. Az alázatosság és a jóság jeleként pedig mézzel keresztet vetnek a homlokra.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: webnode.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!