Horváth Kornél lett 2016-ban a világ legjobb ütőhangszerese a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala, a musicradar.com szavazásán. A 62 éves magyar zenész olyan világhírű neveket előzött meg a legjobb ütőhangszeres (best percussionist) kategóriában, mint Pete Lockett, Chris Fehn (Slipknot), Mino Cinelu, Mauro Refosco, Luis Conte, Evelyn Glennie, Trilok Gurtu (Trilok Gurtu Band), a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper.

 

„Munkásságom eddigi legkomolyabb szakmai elismerése ez, magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. Talán annak köszönhető a siker, hogy kicsit másképpen játszom, mint a többiek, kilógok a sorból.” -nyilatkozta.

 

A zenei oldal a szakújságírók javaslatai alapján november közepén állította össze tízes listáját, ezt követően az olvasók szavazhattak a jelöltekre. Mint a magazin méltatásában írja, a tHUNder Duóban játszó Horváth Kornél tehetségének lényegi eleme, hogy a hagyományos ütőhangszerek ösztönös mestereként használja a modern stílusokat. „A presztízst jelentő címet az általa tartott szakmai kurzusokon alapozta meg” –olvasható a méltató szövegben.

 

 hirdetes_810x300  

Teljesen egyéni technikát használ

 

A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a Kossuth-díjas ütőhangszeres több mint kétszáz lemezen működött már közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén: a Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával komoly sikereket ért el 1993-ig. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al Di Meolával, Tommy Campbellel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

 

 

A tapasztalt zenész teljesen egyéni ütőhangszeres technikát használ: játéka során nemcsak tenyere belső felülete aktív, hanem a külső rész, a körmök is. A játék elsősorban a ki- és visszafordításoktól lesz speciális, a hangszer másképpen szólal meg. A tHUNder szinte minden kompozíciójában más ütőhangszert használ, a tárházába tartozik mások mellett a konga, a bongo, a gatodrum, a chekere, az udu és a hang is.

 

MTI, mandiner.hu
kép: gyfz.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!