A srebrenicai mészárlás egyik kulcsfigurája, Ratko Mladics pere célegyenesbe érkezett a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál. Ez azt jelenti, hogy hamarosan a védelem és a vád záróbeszédeire kerül sor.

 

A 74 éves volt katonai parancsnok elleni eljárás négy évvel ezelőtt kezdődött emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények és háborús bűnök elkövetésének vádja miatt. A vád szerint Mladics parancsára a 100 ezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején (1992-1995) a szerb katonák háborús bűnöket követtek el.

 

A vád igyekszik bebizonyítani, hogy Mladicsnak meghatározó szerepe volt annak a tervnek a kivitelezésében, ami a boszniai moszlimok és a boszniai horvátok kiirtásához vezetett volna – siker esetén.

 

 hirdetes_810x300  

A hágai nemzetközi bíróság összesen 161 embert fogott perbe a boszniai háború során elkövetett háborús bűnök miatt.  Legutóbb Radovan Karadzsics volt szerb elnököt ítélték 40 év börtönre népirtás és más bűncselekmények miatt.

 

Mladics volt az egyik tervezője Szarajevó 44 napig tartó ostromának, amelynél a fegyveres harcokban és az orvlövészek miatt több mint 10 ezer ember halt meg. Mladicsnak kulcsszerepe volt a srebrenicai mészárlásánál is 1995-ben, ahol 8000 férfit és fiút gyilkoltak le a szerb fegyveres erők.

 

 

teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!