Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Renzi mielőbbi választásokat szorgalmaz

A lemondását bejelentő, de tisztségéből egyelőre ténylegesen nem távozó Matteo Renzi olasz kormányfő mielőbbi parlamenti választásokat szorgalmaz, akár már a jövő év elejére a La Repubblica című balközép napilap értesülései szerint.

 

Matteo Renzi közeli munkatársai a La Repubblicának elmondták, hogy a balközép irányultságú kormányfő a referendum bukása utáni visszavágóra készül és azonnali, már január-februárra kitűzendő (előre hozott) parlamenti választásokat szorgalmaz. Renzi elképzelése szerint addig akár miniszterelnök is maradhatna.

 

Arra hivatkozik, hogy a vasárnapi népszavazáson az urnákhoz járulók negyven százaléka, több mint 13 millió ember mellette szavazott, és ez elegendő kiinduló erő lehet az újabb miniszterelnöki megbízatás elnyeréséhez. Ha az ellenzéki pártok előre hozott választásokat szorgalmaznak, a kormányt vezető Demokrata Pártnak (PD) ugyanezt kell tennie, különben kisebbségben marad.

 

“Nem hagyom a választások fegyverét Beppe Grillo kezében”

– a La Repubblica szerint Matteo Renzi ezt hangsúlyozta az ellenzéki 5 Csillag mozgalom vezetőjére utalva Sergio Mattarella államfőnek hétfőn, amikor kétszer is egyeztettek egymással.

 

Az újság úgy tudja, Mattarella nem vette jó néven, hogy Matteo Renzi már a népszavazás éjszakáján bejelentette lemondási szándékát anélkül, hogy bárki megvonta volna tőle a bizalmat. Az államfő arra kérte Matteo Renzit, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig maradjon a helyén, és utána nyújtsa be hivatalosan a lemondását. A miniszterelnök tehát befagyasztotta távozását. 2012-ben már történt hasonló. Akkor Mario Monti miniszterelnöktől december 8-án vonta meg a bizalmat a törvényhozás, de ő csak december 21-én mondott le hivatalosan, akkor is a költségvetés elfogadása után.

 

A költségvetési szavazás ütemezéséről a frakciók kedden döntenek. Az olasz elnök abban bízik, hogy a költségvetési csomag elfogadása stabilitást teremt, és a referendum keltette belpolitikai indulatok némileg lecsillapodnak.

 

Heves vita várható viszont a PD szerdára kitűzött elnökségi ülésén. A kormánypárt nem támogatja az előre hozott választásokat, Matteo Renzi azonban csak akkor marad a pártelnöki székben, ha a PD támogatja politikáját. A párt Renzi-ellenes baloldali szárnya kongresszust sürget Matteo Renzi leváltására, de “Renzi nélkül a PD szétrobban” – vélte a La Repubblica.

 

MTI

Nyitókép: leonardo.it

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket