Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter újabb szlovák elnökségért pedáloz az európai vezetőknél, ezúttal azonban nem az Európai Tanács vezetése van terítéken. A szlovák soros elnökség előtti kampány során vitatott módon felhasznált közpénzek miatt botrányba keveredett tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnöki posztjára ajánlotta fel Szlovákia és saját „szolgálatait”.

 

Az EBESZ hamburgi találkozóján 57 miniszter ült tárgyalóasztalhoz. Szlovákiát Lajčák képviseli. A kétnapos találkozó központi témái a szíriai és az ukrán konfliktus.

 

Miközben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az EBESZ európai kríziskérdésekben játszott szerepét hangsúlyozta, a szlovák külügyér olyan politikát sürgetett, ami az emberek számára biztosítja a „méltóságot”, a politikai nyitottságot a titkolózás és a kirekesztés helyett.

 

 hirdetes_810x300  

Lajčák felhívta a figyelmet azokra a „jó szolgálatokra”, amelyeket Szlovákia az EBSZ számára végez, és kifejezte Szlovákia elköteleződését a „béke és a stabilitás” iránt. Hozzátette, Szlovákiának szándékában áll az EBESZ szintén rotálódó elnökségét megpályázni, amire leghamarább 2019-ben kerülhet sor Ausztria és Olaszország után.

 

Teraz.sk

Nyitókép: yes-ukraine.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!