Több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban – tárta fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Richard McLaren vezette vizsgálóbizottsága.

 

A sikervágy eltéríti az etikai és erkölcsi iránytűket

 

A mostani, sorban második McLaren-jelentés szerint több mint harminc sportág – köztük a labdarúgás is – fertőzött. A csalások érintették a többi között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiát, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnokságot.

 

 hirdetes_810x300  

McLaren a pénteki bejelentésen közölte: bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy több mint 500 pozitív mintát jelentettek le negatívként, és az érintettek között vannak közismert és elitversenyzők is. A szocsi olimpián 4 aranyérmes, és további 8 dobogós orosz versenyzőnek is csaltak a mintájával.

 

ctmolympics1110465324640x360
Fotó: ABC

 

McLaren szerint a vágy, hogy az érintettek érmet szerezzenek, eltérítette az erkölcsi és etikai iránytűket, ezen kívül súlyosan ártott az olimpia értékeinek és a fair play szellemének. A nemzetközi sporteseményeken évek óta nem egyenlő feltételekkel versenyeztek sportolók és edzők, becsapták a rajongókat és a szurkolókat, nézőket. Hozzátette: itt az idő, hogy ez az állapot véget érjen.

 

A júliusban kiadott első McLaren-jelentés következtében száznál több orosz sportoló nem indulhatott a riói olimpián, a paralimpiáról pedig a teljes csapatot kizárták.

 

MTI

Nyitókép: Kuwait Times

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!