Letette esküjét az Egyesült Nemzetek Szervezete január elsején hivatalba lépő új vezetője, António Guterres.

 

A portugál baloldali politikus, aki korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője volt, programbeszédében alapvető változásokat ígért a világszervezet életében és politikájában, vagyis szakítást elődje, a dél-koreai Pan Gimun (Ban Ki Mun) politikájával szemben.

 

Az ENSZ eszközei immár nem elegendők az érdemleges reagáláshoz

 

Mint kifejtette, az ENSZ az elmúlt évtizedekben hozzájárult a béke fenntartásához a világban, de eszközei immár nem elegendők az érdemleges reagáláshoz.

 hirdetes_810x300  

 

 

„Itt az ideje, hogy az ENSZ elismerje hibáit és fogyatékosságait, és megreformálja működését”

 

– jelentette ki Guterres. Három területen ígért alapvető változást: a békefenntartásban, a fenntartható fejlődéshez nyújtott segítségben és a szervezet működésében.

 

„Több közvetítésre, több diplomáciai tevékenységre van szükségünk”

 

– mondta, és felajánlotta személyes részvételét az ENSZ közvetítő tevékenységében.

 

Szíria az egyik legágetőbb probléma

 

Szíriára, az egyik legégetőbb problémára azonban nem tért ki. Programbeszéde után tartott sajtóértekezletén is arra helyezte a hangsúlyt, hogy ő maga készen áll „jóhiszemű közvetítőként megteremteni a bizalom helyreállításához szükséges feltételeket” a szíriai konfliktus résztvevői között.

 

A franciát, angolt és portugált váltogatva beszélő Guterres „jobb egyeztetést” ígért a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a békefenntartók – az úgynevezett kéksisakosok – hatékonyabb munkáját a világ válságövezeteiben, például a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban.

 

Az ENSZ működésében a bürokrácia leépítését helyezte kilátásba, és hatékonyságot ígért, mert – mint fogalmazott – „elképzelhetetlen, hogy kilenc hónapra legyen szükség ahhoz, hogy valakit terepre küldhessünk”. Fontosnak mondta a nők és a férfiak egyenlő arányának megteremtését a világszervezeten belül.

 

Szólt az Európában szerinte végigsöprő populista hullámról, és kifejtette: arra lenne szükség, hogy „újraépítsék a kapcsolatot az állampolgárok és vezetőik között”.

 

MTI

Nyitókép: news.xinhuanet.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!