Teljesen más lehet ugyanannak a Wikipédia-szócikknek például az angol vagy a hindi változata. Egy új honlap földrajzi források alapján segít megállapítani, hogy melyik bejegyzés lehet hiteles, és melyik nem.

 

A német Koblenz-Landau Egyetem kutatói által fejlesztett Wikiwhere honlap a szerkesztők nyelvi forrásai alapján segít a felhasználóknak megállapítani, hogy melyik Wikipédia-szócikkek elfogultak.

 

Szoftverük ugyanazon témákról különféle nyelveken írt, feltételezhetően különböző forrásoktól befolyásolt szócikkeket hasonlít össze. A nagyon eltérő források azt is jelenthetik, hogy ugyanazon szócikk az igazság teljesen más változatával ismerteti meg például az angolul, hindiül vagy oroszul olvasó felhasználót.

 

 hirdetes_300x300  

A Wikipédia botokkal korrigálja a rossz-szándékú szerkesztéseket, felcímkézi a potenciális gyűlöletbeszédet, viszont a szerkesztők lényegében bárhonnan bármilyen forrást felhasználhatnak. A Wikiwhere nyelv, IP-cím és legfelsőbb szintű tartomány (például a hu.wikipedia.orgban az org) alapján lokalizálja a forrást.

 

 

„Sok elfogult szereplőnek egyáltalán nem érdeke, hogy legyen független forrásból származó semleges információ, és így a Wikipédia tényleg nagyon fontos szerepet játszhat” – nyilatkozta Shane Greenstein harvardi kutató.

 

Forrás: New Scientist/mandiner.hu

Nyitókép: updatetia.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!