A kutatók által megvizsgált tavalyi szélsőséges időjárási jelenségek több mint háromnegyedéért kisebb-nagyobb mértékben az ember okozta globális felmelegedés volt a felelős – derül ki az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) csütörtökön közzétett szokásos évi jelentéséből.

 

A tudósok 30 extrém időjárási jelenséget vizsgáltak meg, és 24-nél tapasztalták az emberi tevékenység okozta felmelegedés hatását. Ezek közé tartozott tizenegy hőhullám, szokatlan téli napsütéses időszakok Nagy-Britanniában, alaszkai vadtüzek és egy különös, napos időben bekövetkezett árvíz Miamiban.

 

 

 hirdetes_810x300  

A Bulletin of the American Meteorological Society című meteorológiai szaklapban közölt jelentés Alaszkában, Washington államban, az Egyesült Államok délkeleti részén, Kanadában, Európában, Ausztráliában, Kínában, Japánban, Indonéziában, Srí Lankán, a Csendes-óceán északi térségében, Indiában, Pakisztánban, Egyiptomban, Etiópiában és Afrikai déli részén mutatott ki olyan szélsőséges időjárási jelenségeket, amelyekért kisebb-nagyobb mértékben a klímaváltozás volt a felelős.

 

A NOAA kutatója, Stephanie Herring, a jelentés társszerkesztője szerint a klímaváltozás közrejátszásának mérhetőnek, kimutathatónak és bizonyítékokkal alátámaszthatónak kell lennie. A mostani jelentés minden kritériumnak eleget tesz.

 

A szakemberek mindössze hat szélsőséges időjárási esemény tekintetében – rövid, szokatlanul hideg időszakok az Egyesült Államokban, felhőszakadások Nigériában és Indiában – nem találtak összefüggést a globális felmelegedéssel, amit más kutatók ugyanakkor vitatnak.

 

A jelentést készítő 116 szakember továbbá kimutatta, hogy a Csendes-óceán nyugati részén jellemző trópusi ciklonok megszaporodása és erősödése részben ugyancsak a klímaváltozással és a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó – immár elvonult – El Nino légköri jelenséggel volt összefüggésben. A szakemberek a megfigyelésekből származó adatokra és számítógépes szimulációkra alapozták az eredményeiket.

 

24.hu
kép: nydailynews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!