Nárcisz
  • HUF: 368.35
  • USD: 1.17
  • 8 °C
  • 13 °C
Friss hírek

Az elektori kollégium kezében van Trump

Már folynak az előkészületek 2017. január 20-ára Amerikában: ezen a napon iktatják be hivatalába az Egyesült Államok új, sorrendben 45. elnökét, Donald Trumpot.

 

A beiktatás körüli szabályozások és tradíciók 1787-re nyúlnak vissza, és a folytonosság őrzésére hivatottak a politikai változás idején. Egy különleges, kétpárti hagyományról van szó, amikor a békés hatalomátvétel érdekében még a leghevesebb politikai nézeteltéréseket is félreteszik, és ami összehozza a kormányzat mindhárom (végrehajtási, törvényhozói, igazságszolgáltatási) ágazatát.

 

Ahhoz, hogy ide eljusson a leendő elnök, a szövetségi államok a lakosságszámuk függvényében elektorokat küldenek az 538 tagú elektori kollégiumba, ami december 19-én küldi el az elektori szavazatokat Washingtonba, hogy formálisan is megválasszák az új elnököt. Mindehhez egyébként 270 voks szükségeltetik.

 

– Köszönöm, köszönöm! elképesztőek vagytok, emberek! Négy év múlva pedig még ennél is nagyobb többséggel nyerünk! – mondta Trump decemberben Pennsylvaniában.

 

Közben egy sor híresség állt be azoknak a sorába, akiknek eltökélt szándékuk arra ösztönözni a szövetségi államok elektorait, hogy ne szentesítsék Donald Trump győzelmét. Az Egyesült Államok új, republikánus elnöke a várakozások szerint 306 elektori voksot fog szerezni.

 

Trump november 8-i győzelme óta sok demokrata párti szavazó nem akarja elfogadni a republikánus jelölt győzelmét. Tucatnyi nagyvárosban tüntetnek azóta is ellene.

 

hu.euronews.com
kép: bgr.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket