Felfüggesztették Aleppo kiürítését. A szír kormány szerint a lázadó csapatok megszegték az evakuációs tűzszünet feltételeit. Egyelőre nem tudni, mikor indítják újra a kormányellenes lázadók és családjaik elszállítását Idlíb tartományba, amit a kormányellenes erők tartanak ellenőrzésük alatt.

 

Az ENSZ információi szerint eddig 6000 embert sikerült elszállítaniuk buszokkal biztonságos helyre a kétoldalú kiürítési egyezség keretében, de még így is további 50 ezer ember maradt a városban, akiket szintén ki kéne menekíteni.

 

A szír kormányhoz közeli média szerint azután került sor a kiürítés megszakítására, hogy a felkelők állítólag tüzet nyitottak egy konvojra, és a rajta lévőket el akarták hurcolni.

 

 hirdetes_300x300  

A török állami média és a felkelők szerint épp a kormányerők nyitottak tüzet a konvojra. Egyelőre mindkét fél a másikra mutogat.

 

Aleppo kiürétsének egy másik feltétele az volt, hogy két, a lázadók által ostromlott településről átszállítják a siítákat a kormányerők által ellenőrzött területre. Ennek hátterében az áll, hogy a szír kormány siíta (pontosabban alevita) kormány, míg a lázadók többsége szunnita. Így Aleppo kiürítésének egyezsége is pontosan azért volt jelentős fontosságú, mert a siíta kormányerők bevonulása esetén a szunnita lázadókra nem sok jó várt volna.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!