Adolf Hitler braunaui szülőháza az osztrák állam tulajdona lett csütörtökön az osztrák parlament döntése alapján, a ház lebontása azonban egyelőre lekerült a napirendről.

 

A ház sorsáról az államnak, a tartománynak és a városnak közösen kell döntenie

 

Megegyeztek abban, hogy az épületet felújítják és szociális célokra fogják majd használni, a Lebenshilfe segélyszervezet tartományi képviseletének fogják felajánlani. Megállapodtak abban is, hogy a ház szociális célú felhasználásával emléket állítanának a náci áldozatoknak, így szimbolizálva a Hitler által elkövetett rémtettek elleni állásfoglalást.

 

 hirdetes_810x300  

Adolf Hitler 1889-ben a német határ közelében álló, Braunau am Inn-i ház bérelt második emeleti szobájában született. Az épület mostani tulajdonosa, Gerlinde Pommer többször elutasította már, hogy eladja vagy felújítsa az ingatlant. A most elfogadott ausztriai törvény értelmében kárpótlást kap az épület kisajátításáért.

 

Eddig is mindent megtettek, hogy a háromemeletes ház ne váljon a neonácik egyfajta zarándokhelyévé. Évek óta busás bérleti díjat fizettek a már nyugdíjba vonult tulajdonosnak, korábban pedig egy helyi jótékonysági szervezet működtetett benne nappali melegedőt és egy foglalkoztató műhelyt a fogyatékkal élőknek. A szervezetnek azonban költöznie kellett, mivel az épület állaga leromlott, a veszélyessé vált ingatlant pedig nem engedte felújítani a tulajdonosa.

 

euronews, MTI

Nyitókép: mult-kor.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!