Melinda, Vivien
  • HUF: 356.56
  • USD: 1.21
  • -1 °C
  • 4 °C
Friss hírek

Így “bulizott” Ferenc pápa 80. születésnapján

Hajléktalanokkal reggelizett, majd a Rómában élő bíborosokkal misézett a Vatikánban szombaton, 80. születésnapján Ferenc pápa, a római katolikus egyház feje.

A pápa a Sixtus-kápolna szomszédságában található Pál-kápolnában tartott mise után azt mondta, magas kora megijeszti, de reméli, rá is igaz a mondás: az idős kor a bölcsesség székhelye.

 

Nyolc hajléktalannal reggelizett

 

A mise előtt Ferenc pápa lakhelyén, a Szent Márta-házban nyolc hajléktalannal reggelizett. A két nő és hat férfi Olaszországból, Romániából, Moldovából és Peruból származik. Három napraforgócsokrot ajándékoztak az egyházfőnek, aki viszonzásul argentin süteményekkel lepte meg őket.

 

Az 1936. december 17-én Buenos Airesben született Jorge Mario Bergoglio nem híve a nagy születésnapi ünnepségeknek. Szombati munkanapja a szokásos mederben zajlott: fogadta mások mellett Marie Louise Coleiro Preca máltai elnököt és Vitus Huonder churi püspököt.

 

Putyin és Obama is gratulált a pápának

 

Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott. Zömüket angolul, spanyolul és olaszul írták, sokat portugálul, franciául, németül és lengyelül, de több mint ezret latinul is, amely a Vatikánban, a világ legkisebb államában hivatalos nyelvnek számít.

 

A leghíresebb gratulálók között volt Barack Obama távozó amerikai elnök, aki azt írta, hogy:

 

„a pápa üzenetével részvétet, reményt és békét ihletett világszerte”.

 

Vlagyimir Putyin üdvözlő táviratában egyebek között ezt írta:

 

„A magas lelki és erkölcsi értékek és a különböző vallások és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításában kifejtett gyümölcsöző tevékenységével Ön emberek millióinak őszinte tiszteletét vívta ki az egész világon”.

 

Az orosz elnök telefonon is gratulált a pápának, akivel egyebek között a konfliktusok sújtotta térségekben élő veszélyeztetett keresztények védelméről beszéltek.

 

Ferenc pápát, a korábbi Buenos Aires-i érseket 2013. március 13-án választották meg a katolikus egyház vezetőjének, a lemondott XVI. Benedek pápa utódaként.

 

MTI

Nyitókép: WSJ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket