Kétezer fős mintán teszteli a feltétel nélküli alapjövedelmet Finnország január elsejétől: a munkanélküli segélyt kapók közül válogatták a résztvevőket, akik két évig 560 eurót fognak kapni havonta. A kontrollcsoport csak a sima segélyt kapja – írja a mandiner.hu.

 

A finn kormány szerint az alapjövedelemmel felszabadított időben könnyebben kereshetnek munkát az emberek.Kísérletet tesz a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére Finnország: egy most elfogadott törvény szerint január elsejétől két éven át kétezer, jelenleg munkanélküli segélyt kapó finn havonta 560 eurót kap majd kézhez – írja a Basic Income weboldal. A javaslat vitát váltott ki, többek között azért, mert sokan túl alacsonynak találják az összeget.

 

A kísérlet fő célja, hogy megvizsgálják, miként hat az alapjövedelem a munkakeresésre. A kétezer fős alapjövedelmet kapó csoport mellett egy kontrollcsoportot is vizsgálni fognak a következő két évben, akik csak a sima munkanélküli segélyt kapják meg. A finn kormány elképzelése szerint az alapjövedelem idő szabadít fel, így könnyebb munkát keresni. A résztvevőket véletlenszerűen választják ki, a részvétel viszont kötelező.

 

 hirdetes_300x300  

A kísérletet a finn társadalombiztosító erre fenntartott honlapján lehet követni.

 

mandiner.hu
kép: businesstimes.com.sg

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!